Moussaka (fra min kogebog "Mad uden mælk")

Moussaka
Ingredienser 4-5 personer

Auberginer:

  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 auberginer skåret i 7-8 mm skiver
  • ½ citron, presset
  • Salt og peber

Kødsauce:

  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 løg, grofthakkede
  • 4 fed hvidløg (kan udelades)
  • 3 gulerødder
  • ½-1 squash (kan udelades)
  • 400-500 g hakket lammekød (alternativt hakket kyllingekød eller quarn)
  • 1 dåse koncentreret tomatpuré (140 gr.)
  • 1 dåse hakkede tomater (400 gr.)
  • ½ tsk. revet muskatnød (alternativt garam masala eller spidskommen)
  • salt og peber

Hvid sauce:

  • 3 dl sojamælk (evt. ris, havre el mandelmælk)
  • 1 bouillonterning
  • 1 spsk. maizena rørt i ½ dl vand
  • 2 æggeblommer

Tilberedning

  • Sæt ovnen på 200 grader. Fordel aubergineskiverne på en bageplade og pres saften af citronen ud over. Pensl med olivenolie og krydr med salt og peber. Vend auberginerne og gentag. Bag i ca. 10 minutter i ovnen v/ 200 grader. (Vend dem evt. og bag på den anden side)
  • Varm olivenolien i en gryde, svits de grofthakkede løg 3-4 minutter. Tilsæt kødet og svits et par minutter mere.
  • Tilsæt fintrevne gulerødder/squash, svits lidt og kom tomatpuré, hk. tomater, hvidløg, muskat, salt og peber. Lad simre i 5 minutter. Smag til med salt og peber og sluk.
  • Varm sojamælk op sammen med bouillonterning og maizena opløst i den ½ dl vand. Lad simre i ca. 2 minutter og sluk. Tilsæt æggeblommer.
  • Smør et ildfast fad med olivenolie (brug evt. 1 stk. køkkenrulle). Start med auberginer i bunden, dæk med kødsauce, gentag med auberginer og igen med kødsauce (evt. 1 gang til). Hæld til sidst den hvide sauce over.
  • Bag midt i ovnen v/ 200 grader i ca. 30 minutter.  
  • Servér på en bund af en enkel salat (f. eks. iceberg, rucola, agurk og tomat og oliven).

Varianter

  • Erstat auberginer med squash.
  • Erstat de fintrevne gulerødder og squash med pastinak eller selleri.

Tilbage